Lecture overview -- Keyboard shortcut: 'u'  Previous page: Begrebsdannelse [Section] -- Keyboard shortcut: 'p'  Next page: Klassificering og eksemplificering -- Keyboard shortcut: 'n'  Lecture notes - all slides and notes together  slide -- Keyboard shortcut: 't'  Help page about these notes  Alphabetic index  Course home  Play sound for this page -- Keyboard shortcut: 'y'  Page 22 : 31
Forelæsningsnoter i Objekt-orienteret Programmering
Introduktion til objekt-orienteret programmering
Fænomener og begreber

Vi vil nu interessere os for sondringen mellem fænomener og begreber. Det viser sig, at der er hentet en del inspiration til objekt-orienteret tankegang fra teorierne om begrebsdannelse.

Begreber og fænomener hører til i den virkelige verden. Abstrakte datatyper og objekter dannet ud fra abstrakte datatyper hører hjemme i programmeringsverdenen.

Emnet på denne side er ikke beskrevet i lærebogen, som vi benytter på dette kursus. Hvis man ønsker at vide mere henvises der til f.eks. 'A Conceptual Framework for Programming Languages', som er refereret herunder.

Et fænomen er en ting i den virkelige (eller 'tænkte') verden, som har individuel eksistens

Et begreb er en generaliseret ide, afledt fra en samling af fænomener, og baseret på viden om fælles egenskaber af disse fænomener

Et fænomen kan være en konkret, fysisk ting. Et eksempel på en ting er det bestemte tastatur, som jeg betjener mig af for at skrive disse linier. Et fænomen kan også være mindre fysisk tilstedeværende, såsom en bestemt matematisk struktur, eksempelvis en trekant med bestemte sider, vinkler og placering i et plan.

Et begreb er en mere abstrakt størrelse end et fænomen. Dog er begreber kendt fra vores hverdag. Vi taler om tastaturer og trekanter i almindelighed; med dette er vi optaget af disse begrebers egenskaber, i modsætning til en ganske bestemt ting's egenskaber.

  • Karakteristika ved et begreb

    • Begrebsnavn

    • Intensionen: Mængden af egenskaber, der karakteriserer begrebet

    • Extensionen: Mængden af fænomener, der er dækket af begrebet

Go to exerciseFænomener kontra begreber